GEP breast

Gene Expression Profiling (GEP) bij borstkanker

 

Een overeenkomst werd afgesloten tussen het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) en erkende borstklinieken voor de terugbetaling van 'Gene Expression Profiling (GEP)'-testen bij een specifieke groep patiënten met borstkanker in een vroegtijdig stadium. Deze GEP-testen bepalen het genetisch profiel van de tumor om zo de gevoeligheid voor adjuvante chemotherapie te bepalen waardoor onnodige chemotherapie vermeden kan worden. Meer informatie over deze overeenkomst is terug te vinden op de website van het RIZIV .

 

De overeenkomst definieert de doelgroep als volgt:

-         Patiënten met borstkanker in een vroegtijdig stadium, eerste diagnoses, met maximaal 3 aangetaste lymfeknopen, een tumor tot 5 cm, HER2-, ER+ en/of PR+, na primaire chirurgie zonder voorafgaande neoadjuvante systemische therapie.

 

Aan deze overeenkomst is een verplichte registratie van alle patiënten uit de doelgroep verbonden via de Stichting Kankerregister, onafhankelijk van een GEP-aanvraag. Terugbetaling van de GEP-test is gekoppeld aan deze registratie. De registratie bestaat uit twee datasets:

  1. De algemene (MOC) kankerregistratie (Bijlage 55)
  2. De project-specifieke GEP Breast registratie (dataset)

 

De startdatum van de overeenkomst is 1/07/2019 (i.e. datum van MOC bespreking waarop beslist werd om al dan niet een GEP-test aan te vragen). Complete registraties (beide datasets) voor alle patiënten binnen de doelgroep dienen jaarlijks overgemaakt te worden tegen de laatste dag van februari voor de gevallen met een MOC bespreking in het voorafgaande jaar.

 

Registraties kunnen overgemaakt worden aan de Stichting Kankerregister op twee manieren:

-         Via de Web Based Cancer Registration (WBCR) applicatie van het Kankerregister (projectmodule 'GEP Breast'). Meer informatie over het gebruik van deze online applicatie is beschikbaar in de WBCR handleiding.

 

                                  

 

-         In batch via een vooropgesteld formaat. Dit formaat en de gewenste volgorde van de variabelen is beschikbaar in de 'batch file template'.

 

Wordt verwacht in november/december 2019:

-         Registratiehandleiding

-         Online registratieopleiding

 

Indien u meer informatie wenst over het registratieproject 'GEP Breast', kan u ons contacteren via GEPbreast@kankerregister.org of op 02/212 08 55.