GEP breast

Gene Expression Profiling (GEP) bij borstkanker

 

Een overeenkomst werd afgesloten tussen het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) en erkende borstklinieken voor de terugbetaling van 'Gene Expression Profiling (GEP)'-testen bij een specifieke groep patiënten met borstkanker in een vroegtijdig stadium. Deze GEP-testen bepalen het genetisch profiel van de tumor om zo de gevoeligheid voor adjuvante chemotherapie te bepalen waardoor onnodige chemotherapie vermeden kan worden. Meer informatie over deze overeenkomst is terug te vinden op de website van het RIZIV .

 

De overeenkomst definieert de doelgroep als volgt:

-         Patiënten met borstkanker in een vroegtijdig stadium, eerste diagnoses, met maximaal 3 aangetaste lymfeknopen, een tumor tot 5 cm, HER2-, ER+ en/of PR+, menopauzaal of minstens 45 jaar, en klinisch hoog risico gebaseerd op een algemeen aanvaard algoritme zoals bijvoorbeeld gebruikt in de MINDACT studie of de Magee score.

 

Aan deze overeenkomst is een verplichte registratie verbonden van de patiënten waarvoor de MOC een GEP test aanvraagt via de Stichting Kankerregister. Terugbetaling van de GEP-test is gekoppeld aan deze registratie. 

 

Het nieuwe registratieformulier kan u hier terugvinden.

 

De startdatum van de nieuwe overeenkomst is 1/01/2023 (i.e. datum van MOC bespreking waarop beslist werd om al dan niet een GEP-test aan te vragen). Complete registraties voor alle patiënten waarvoor een GEP test aanbevolen wordt dienen jaarlijks overgemaakt te worden tegen de laatste dag van februari voor de gevallen met een MOC bespreking in het voorafgaande jaar.

 

Registraties kunnen overgemaakt worden aan de Stichting Kankerregister op twee manieren:

-         Via de Web Based Cancer Registration (WBCR) applicatie van het Kankerregister (projectmodule 'New Convention GEP Breast'). Meer informatie over het gebruik van deze online applicatie is beschikbaar in de WBCR handleiding.

 

                                  

 

-         In batch via een vooropgesteld formaat. Dit formaat en de gewenste volgorde van de variabelen is beschikbaar in de 'batch file template'.

 

Hier kan u ook een handleiding terugvinden.

 

Indien u meer informatie wenst over het registratieproject 'GEP Breast', kan u ons contacteren via GEPbreast@kankerregister.org of op 02/212 08 55.